Участь у закордонних проектах. Нові можливості. Вільний BIM.

22.12.2021

 Мартінас Венцкунас

Директор BIM Solutions Ukraine

Чому варто почати працювати із закордонними замовниками.

Слід визнати, що ситуація на ринку проектування в Україні досить складна. Важка економічна ситуація, непрозорість при прийнятті рішень, бюрократія, і будемо відверті, корупція, а також тривалі процеси формування масиву нормативної документації та інтеграції в європейське співтовариство шляхом гармонізації стандартів і норм. Все це негативно позначається на будівельній галузі загалом та проектуванні зокрема.

Після бурхливого зростання у період 2004-2008 року вартість проектних послуг в Україні значно знизилася, висока конкуренція (понад 40 вишів випускають студентів будівельних спеціальностей) змушує власників проектних фірм працювати практично без прибутку.

Виходом із ситуації може стати вихід на міжнародний ринок проектування та участь у міжнародних проектах.

І це навіть не можливість, у нинішній ситуації, це необхідність, інакше проектування у нашій країні поступово згасатиме. Найталановитіші шукають себе в IT-сфері, де спостерігається стійке зростання. Так було під час розпаду СРСР, коли проектувальники йшли торгувати на ринки. Робота з іноземними замовниками може допомогти не лише окремому проектувальнику, а й покращити ситуацію із проектуванням у нашій країні в цілому. Нові технології та методи роботи, новий рівень взаємодії та організації процесу проектування задіяні нашими фахівцями дозволять якісно перетворити будівельну галузь в Україні.

Перший крок.

З чого почати? Почати потрібно з усвідомлення, що немає нічого надприродного у роботі із закордонними партнерами. Це не складніше, ніж проектування Україні, а після накопичення певного досвіду, це буде безперечно простіше. Ринок проектування в Європі надає можливість усім компетентним учасникам зайняти свою нішу, на ньому не квотують іноземних постачальників а головним критерієм буде своєчасне та якісне виконання договірних зобов’язань.

Наступний крок.

Слід визначити, що ви можете запропонувати закордонним партнерам зараз, і які ваші цілі у майбутньому. Це дозволить правильно розставити пріоритети та сформувати плани.

Ресурси.

Для роботи із закордонними партнерами вам обов’язково знадобляться:

– знання англійської мови

Усі переговори, завдання, узгодження та юридичні документи потребують знання англійської мови. Можливо, працюючи з країнами з радянським минулим, ви і зустрінете колег зі знанням російської мови, але це може допомогти лише частково;

– знання європейських норм проектування

На жаль, проекти, виконані за ДБН-нами, не влаштують іноземних замовників, тому знання норм, що діють у країні замовника, є необхідним та обов’язковим. Варто розпочати з вивчення Єврокодів, оскільки вони поширені у більшості країн Європи. І ми сподіваємося, найближчим часом, почнуть повною мірою використовуватись і в Україні;

– сучасне ліцензійне програмне забезпечення

Ми живемо у цифрову епоху. Будівельна галузь також не залишилася осторонь – BIM технології, цифрова модель будівлі на всіх етапах життя (проектування, будівництво, експлуатація), це неможливо реалізувати на кульманах. Так це дуже дорогий ресурс, але він повною мірою коштує своїх грошей. Кардинальне скорочення термінів проектування за рахунок спеціалізації програмних компонентів,  двосторонні link-і між програмами різних розробників, робота в одній моделі та виключення дублювання робочих процесів. Використання піратських версій виключено. Замовник обов’язково перевірить наявність ліцензійного програмного забезпечення, оскільки ніхто не захоче у процесі роботи над проектом отримати додаткові складнощі з правовласниками.

– знання та досвід безпосередньо у будівельних дисциплінах

Всі перераховані вище ресурси необхідні, але без знань і досвіду вони стають марними. Інвестиції в освіту співробітників та підтримка їхнього прагнення до розвитку, формування та збереження команди професіоналів — це необхідні дії. Вони не лише допоможуть розпочати, а й забезпечать конкурентоспроможність та розширення бізнесу в майбутньому.

Як знаходити замовників

Інтернет надає широкі можливості для налагодження контактів із закордонними фірмами. LinkedIn, Facebook та інші соціальні мережі, спеціалізовані портали для надання та замовлення проектних послуг, наприклад https://work4europe.org, сайти фрілансерів. Приведіть до ладу свої акаунти. І якщо Facebook це соціальна мережа, яка використовується скоріше в особистих цілях, то акаунт в LinkedIn в обов’язковому порядку повинен правильно презентувати ваші професійні навички. Замовник, попередньо збираючи інформацію про майбутнього виконавця, обов’язково зазирне в  соціальні мережі.

Трохи про сьогоднішню ситуацію із проектуванням для зарубіжних замовників.

Наразі сильне зростання показують сегменти:

– розроблення конструкторської документації КМД у програмі Tekla Structures з розрахунком вузлів у програмі Idea StatiCa для іноземних фірм виробників сталевих конструкцій;

-Створення 3D моделей у програмі Revit;

Стають популярними  розрахунки конструкцій таких програмах як Dlubal, Robot та інших, вітається використання додаткових інструментів, таких як Grasshopper 3D і Rhinoceros 3D.

Меншою мірою розвинений сегмент виконання повноцінного проекту під ключ, включаючи архітектуру та інженерію.

Перспективи

Починаючи з виконання простих завдань у складі проекту, поступово нарощуючи досвід і напрацьовуючи базу клієнтів та виконаних контрактів, у майбутньому слід прагнути до виконання проектів під ключ.

Допомога для тих, хто наважився скористатися новими можливостями.

Компанія BIM Solutions Ukraine створена з метою допомогти українським інженерам відкрити для себе закордонні ринки та представити іноземним замовникам українських інженерів як компетентних фахівців. Як частина відомої міжнародної компанії Intelligent BIM Solutions, яка вже понад десять років успішно допомагає своїм клієнтам впроваджувати передові BIM технології для реалізації та управління проектами, ми можемо виступати посередниками та провідниками для українських інженерів на нових для них ринках.

Розуміючи критичність впливу цін на легальне програмне забезпечення, ми пропонуємо різні можливості, включаючи оренду на різні терміни, достатні для реалізації проекту, що виключить зайві витрати.

Ми представляємо Україні передові програмні продукти Dlubal Software, Idea StatiCa та GEO5, здатні повністю охопити весь обсяг розрахунку будівельних конструкцій від основи до каркасу, від моделі будівлі до вузлів та елементів. Повністю інтегровані в BIM середовище та забезпечені двосторонніми зв’язками з основними програмними комплексами, що використовуються сьогодні у світі.

Чому треба починати вже “вчора”.

Прикладом успішної співпраці для України може бути досвід інженерів Білорусі, які розпочали співпрацю з BIM Solutions Belarus раніше та успішно нарощують обсяги і якісне наповнення експортованих проектних послуг. Деякі фірми, навіть незважаючи на кризу світової економіки, спровоковану епідемією Ковід, навпаки змогли збільшити кількість ліцензій з двох до тридцяти за три роки.

Наші партнери з ТОВ «Технологии управления проектами»PMtech Group люб’язно надала свій відзив про співпрацю:

І щоб розвіяти останні сумніви щодо необхідності розпочати роботу з іноземними замовниками –

наші колеги з країн Балтії взяли невелике інтерв’ю з представниками великих будівельних компаній своїх країн.

Відповіді на наші питання від компаній

Panevezio statybos trestas (PST) – це литовська будівельна компанія, яка працює в будівельному секторі більше 60 років. Є однією з найбільших будівельних компаній Литви

https://www.pst.lt/en/

та

INHUS Engineering – яка об’єднує понад 100 інженерів та професіоналів у сфері проектування, є однією з найбільших у сфері конструкційного проектування в країнах Балтії.

www.inhusengineering.eu

1.  Kaip randate BY, UA projektuotojus ir kaip įvertinate patikimumą?

1. Як ви контактуєте з  проектувальниками з BY, UA і як оцінюєте їхню надійність?

PST 

Основною інтернет платформою пошуку, яку використовують в нашій компанії є LinkedIn. Також ми стежимо за всіма ініціативами IBIMSOLUTIONS, конференції, семінари, обміни контактами відбуваються за їх допомогою.

Про надійність проектувальників. Хоча й зустрічаються команди з досить низьким уявленням про якість виконання проектної документації, але це швидше неприємний виняток, ніж правило. Загалом білоруські та українські фахівці-конструктори мають гарний багаж інженерно-технічних знань і в цьому плані з ними приємно працювати.

Щодо надійності у сенсі оперативності виконання завдань – віддалена робота, на жаль, має свої нюанси. У нас є і дуже сумний досвід роботи з українськими проектувальниками, і надійні контакти, що цілком виправдали себе, витримали перевірку часом.

INHUS

Канали, які ми використовуємо дуже різноманітні: Google, LinkedIn, Facebook, рекомендації наших існуючих партнерів, постачальників програмного забезпечення. Ми розглядаємо компанії чи групи інженерів від 3-4 осіб. Дуже важливим є попередній досвід, посилання на проекти, рекомендації. Особливо цікаві посилання на проекти в ЄС. Це  можливість для виконання пілотного завдання. Іноді потрібен час від першого контакту до пілотного проекту, тому що ми починаємо розвивати нове партнерство, коли бачимо перспективу залучення додаткових ресурсів. Але в такий спосіб ми хочемо забезпечити довгострокові відносини. Давайте ми налагодимо контакти з вами і будемо терплячі, щоб перейти до наступного кроку.

2. Kokios darbo kultūros tikitės? (komunikacija, pataisymai, etc)?

2. Який рівень виконання ви очікуєте (комунікація, виправлення и та інше)?

PST 

Ймовірно, як і усі замовники ми цінуємо оперативність, швидку реакцію на запити, зауваження. Втішає, що для фахівців Білорусії та України, які виходять на зовнішній ринок, не є бар’єром спілкування англійською мовою, яка є основною мовою спілкування у країнах Євросоюзу. Щодо оперативного обміну інформацією, швидкості та якості прийнятих інженерних рішень, для нас на першому місці є команди, які використовують легальне, ліцензоване програмне забезпечення. Це дозволяє організувати роботу в загальній моделі, стирає фактор відстані між нами та аутсорсними компаніями, тим самим полегшуються щаблі комунікативного процесу на всіх стадіях проектування – починаючи від видачі завдань, перевірки, коригування в ході моделювання елементів, і закінчуючи прийманням виконаних робіт.

INHUS

Англійська мова є стандартною вимогою до мови спілкування. Для нас дуже важливо, щоб наш партнер міг засвоїти наші вимоги і правила та був здатен  швидко реагувати на зауваження, не повторювати одні й ті ж помилки в роботі.

3. Ar galima tikėtis ilgalaikio bendradarbiavimo?

3. Чи можна сподіватись на довгострокову співпрацю?

PST

Наша компанія на будівельному ринку Литви вже понад 50 років. Проектне бюро “під крилом” Паневежського будівельного тресту також існує вже чималий термін – наступного року відсвяткуємо 20 років від дня його появи у складі компанії. Отже, такі слова як “довгострокова співпраця” не є для нас просто гучним словосполученням.

Ми цінуємо надійних партнерів, які добре зарекомендували себе та забезпечують якість робіт на належному рівні, такі команди проектувальників залишаються нашими помічниками надовго.

INHUS

Звичайно, ми завжди розраховуємо лише на довгострокові відносини, якщо якість виконання завдань, здатність дотримуватися наших вимого та рівень комунікації задовольняють наші очікування.

4. Ar yra poreikis patyrusių konstruktorių (ne Drafterių). Kvalifikacija ir patirtis?

4.Чи існує потреба у досвідчених конструкторах (не “Драфтерах”).  Кваліфікація та досвід?

PST

Так, зараз конструктори потрібні у нас як ніколи раніше. Ринок Литви, зокрема, дуже активізувався останнім часом, великі інвестори поспішають здійснити масштабні плани забудов, пропонуючи проектувальникам досить великі обсяги робіт у максимально стислі терміни. Тому надійних партнерів ми шукаємо постійно, нам потрібні не тільки “руки”, що вміють моделювати в Текла софті, а й “розум” – сильні інженери, досвідчені в розрахунках.

INHUS

Ми розглядаємо всі види співпраці, ми можемо з повною відповідальністю обговорити весь проект з нашим партнером та його командою. Для виконання такого обсягу потрібна відповідна кваліфікація та досвід.  Або ми можемо почати з більш простого завдання, наприклад, креслення майстерень , креслення GA, послуги моделювання та ін. У будь-якому випадку, навіть працюючи над пілотними завданнями необхідно підтверджувати свої професійні навички.

5. Euronormos- ar reikalinga ir kokiame lygyje?

5. Євронорми – чи потрібні і на якому рівні?

PST

Таке питання не викликало би посмішки ще років 10-15 тому. Зараз же запитати в країнах Європи чи потрібні Євронорми, це також абсурдно, як, поцікавитися, чи треба знати, що таке СП, виконуючи проект для РФ 🙂

Відповідь – ТАК – необхідні. Для початку. Це потрібна база. Звичайно ж, кожна країна Євросоюзу має свої національні вимоги до величин навантажень, що збираються на конструкції будівель, також є й інші національні особливості, але розрахунки на базі Євронорм приймаються усіма.

INHUS

Для більшості наших проектів необхідні навички та знання використання Єврокодів (включаючи відповідні національні додатки).

6. Įvaldytos technologijos (Dlubal, etc)

6. Необхідні для опанування технології (Dlubal, тощо.)

PST

Основним інструментом виробництва проектної документації є Tekla Structures. Ми працюємо на всіх стадіях проекту, починаючи з попередніх проектних пропозицій і закінчуючи заводською деталізацією.  Робота з кількома компаніями в одній моделі – це норма. Не кажучи вже про реалії сьогодення (час карантинів, локдаунів тощо), коли робота на відстані стає необхідністю, а не приємною різноманітністю. І, треба зауважити, Tekla, все ще поза конкуренцією – програма яка відповідає всім нашим запитам, і відчутно полегшує та прискорює роботу.

Що стосується інженерно-технічних розрахунків – Dlubal, Idea Statica, а також ряд інших програм, що взаємодоповнюють одна одну, – це перевірені часом надійні розрахункові інструменти.  Ми увійшли в дуже цікаві часи – тепер, коли архітектори відкриті всьому новому, з’являється все більше футуристичних архітектурних ідей, втілення яких вимагає від конструкторів неординарних, винахідливих рішень. І тут, звичайно, потрібні програми, які дозволяють усі ці рішення прорахувати, швидко та якісно.

INHUS

TEKLA Structures, Dlubal, Sofistik, FEM-Design, Idea Statica, Solibri, BIM Collab.

P.S

Не варто бояться відкривати для себе нові можливості, звертайтесь до нас і BIM Solutions не тільки допоможе зробити перші кроки, а й пропонує підтримку на всьому шляху вашого проектного бізнесу. Для компаній міжнародної сім’ї BIM Solutions, які безпосередньо пов’язують розвиток свого бізнесу з успішністю бізнесу своїх клієнтів, однією з найважливіших місій є налагодження міцних професійних контактів між нашими клієнтами та замовниками проектних послуг. Ми щиро хочемо допомогти талановитим інженерам вирватися з рамок, окреслених використанням національних нормативів, традицій та практик властивих проектуванню в Україні і заявити про себе спочатку в Європі, а потім і в усьому світі.

НАШІ МІСЦЯДе нас знайти?
https://www.bimsolutions.com.ua/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
БУДЕМО НА ЗВ'ЯЗКУСоціальні мережі
AVANTAGEHeadquarters
Organically grow the holistic world view of disruptive innovation via empowerment.
НАШІ МІСЦЯДе нас знайти?
https://www.bimsolutions.com.ua/wp-content/uploads/2019/04/img-footer-map.png
БУДЕМО НА ЗВ'ЯЗКУСоціальні посилання